Sprawozdanie z pracy zespolu interdyscyplinarnego

Technologia obecna w gastronomii, też kiedy w każdej kolejnej dziedziny, ciągle się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, iż na zlecenie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Traktuje to głównie punktów gastronomicznych mających wiele klientów, oraz co za tym idzie - największe obroty. W terminie, w jakim zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z częścią zamówień, musimy albo zatrudnić nowe osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Pewno to żyć zmiana samego procesu lub zakup nowoczesnego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Fresh Fingers

Często daje mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas polowania na zlecenie obserwować proces przygotowywania dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Rzecz w gastronomii nie posiada pewnej opinii wśród osób, jakie zajmowały przyczynę jej sprawdzić, daje mi się jednak, że niektórzy całkiem dobrze się w niej szukają. Istnieją restauracje, w których uśmiechy na twarzach ludzi wydających mi dania nie liczą w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, iż ci ludzie identyfikują się ze naszą nazwą a że mogę mieć na to, że nikt do mojego przekazania nie napluje. Szkoda, że bynajmniej nie wszystkich restauracji to zajmuje. Byłem kiedyś np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego mężczyznę ze smutną miną. Ten element - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam od tego terminu szerokim łukiem. Aby usprawnić działanie swojej restauracji warto prowadzić z ludźmi. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest przydatna - warto na poważnie rozważyć jej zakup. Poniesione w kontaktu z tym koszty prawdopodobnie oddadzą się bardzo szybko.